Koreňom z horca pokrstili na zamrznutej hladine jazera novú knihu

21.03.2013 Poprad

Štrbské Pleso 21. marca (TASR) – Na zamrznutej hladine Štrbského plesa dnes slávnostne pokrstili novú publikáciu o obci Štrba. Jej autorom je Milan Koreň, nesie názov od Štrby po Štrbský štít a na približne 200 stranách opisuje chotár obce Štrba po historickej i geografickej stránke. Knihu vydali s podtitulom Pozdrav Štrbanom pri príležitosti 140. výročia založenia osady pri Štrbskom plese.
„To čo bolo niekedy len vidinou sa mi za pomoci priateľov podarilo dotiahnuť do finále. Myšlienka urobiť túto knihu vznikla za podnetu pána starostu obce Štrba Michala Sýkoru ešte pred šiestimi rokmi,“ priblížil myšlienku vzniku publikácie samotný autor. Sprvoti nevedel nájsť koncept knihy, ktorý by mohol byť prínosom pre tatranskú bibliografiu, no napokon sa to podarilo. Dielo dokončil v závere minulého roka a je akousi poctou Štrbanom.
„Nie je táto knižka len o spoločenskej histórii, veľa sa hovorí aj o prírode, veľký dôraz kladiem na reliéf krajiny,“ dodal Koreň. Okrem iného v 26 kapitolách vysvetľuje ako miestny reliéf vznikal, prečo sa tu nachádzajú ľadovcové kotle, doliny a plesá, ktoré sú súčasťou tohto kraja. „Veľa hovorím aj o vzniku plesa v súvislosti so životnými osudmi Jozefa Szentiványiho, ďalej spomínam veci, ktoré súvisia s využívaním tohto územia poľovníkmi i lesníkmi. Nezabudol som však ani na znečisťovanie, či pohromy, ktoré sú čím ďalej tým väčším fenoménom pri vývoji tejto krajiny,“ dodal Koreň.
Podľa starostu obce Štrba je o Štrbanoch známe, že majú radi históriu a udržiavajú zvyky a obyčaje predkov. „Kniha na 200 stranách hovorí o tom podstatnom, o tom, čo robí Štrbské pleso Štrbským plesom. O Štrbskom plese sa hovorí, že je perlou Vysokých Tatier, verím, že sa nám bude spoločne dariť túto perlu ďalej rozvíjať, vylepšovať a skrášľovať,“ dodal Sýkora.
Knihu za účasti troch sudičiek, ktorými boli Poseidon, medveď Štrbko a historický lyžiar, pokrstili koreňom z horca. „Prajem knižke veľa čitateľov, ktorí vedia čítať, ktorí vedia o čom čítajú, a potom, keď to prečítajú, si prídu aj preveriť, či si autor nevymýšľal,“ zaprial novej publikácii Poseidon, ktorý už dlhé roky stráži hladinu Štrbského plesa.
 

Vyberte región